✅  Veilig betalen met iDEAL, Paypal of Afterpay

✅ Gratis PostNL levering vanaf €75 (NL & BE)

✅ Bestel al vanaf één fles!

Onze tips voor een weekend Champagne

Tijd voor Champagne! In onze ogen misschien wel het meest feestelijke drankje om de mooie dingen in het leven mee te vieren. Wist je dat je met ongeveer 4,5 uur rijden midden in de Champagnestreek staat? De combinatie van prachtige natuur, pittoreske dorpjes en natuurlijk een glaasje bubbels maken het de ideale locatie voor een weekendje weg. Graag delen wij onze beste tips voor een weekend in de Champagnestreek met jou.

Op het moment dat ik dit schrijf, zitten we in de auto terug naar huis na een inkooptrip van de Champagne die we inkopen bij André Tixier. Aangezien wij dol zijn op Champagne hebben we van deze inkooptrip gelijk een weekendje gemaakt. Plan jij een bezoek aan de Champagnestreek? Dan hopen we dat we je de tips kunnen geven voor een fantastisch weekend.


Epernay: ontdek het hart van Champagne

Een bezoek aan de Champagnestreek begint in de hoofdstad van de Champagne; Epernay. In Epernay vind je de wereldberoemde Avenue de Champagne, ook wel de duurste straat van de wereld genoemd! Tel daar de vele Champagne huizen, de kilometers wijnkelders onder de stad, de prachtige omgeving en de Franse keuken bij op en het zal je niet verbazen dat deze stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat! We raden je dan ook aan om in Epernay te verblijven, zeker omdat je vanuit Epernay gemakkelijk de Champagnestreek verkent.

Op onze eerste avond in Epernay aten wij bij Sacre Bistro, een echte aanrader! Dit moderne restaurant is een pareltje in de omgeving. Het restaurant kent een zeer uitgebreide wijnkaart (met natuurlijk Champagne), maar ook goede cocktails en heerlijke gerechten. Wil je ook bij Sacre Bistro eten tijdens je bezoek aan de Champagnestreek? Wij raden je dan wel aan om te reserveren! Ga je liever voor de Franse keuken? Reserveer dan een plekje bij Cave a Champagne.

Tip! Bekijk de wijngaarden vanuit een luchtballon
De prachtige omgeving van de Champagnestreek kun je optimaal bekijken vanuit een Heliumballon. Voor ons staat dit nog op ons verlanglijstje, want hoe idyllisch is het om de wijngaarden en pittoreske dorpjes vanuit de lucht te bekijken. Met een glaasje Champagne natuurlijk! Dit is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt voor een weekend weg in de Champagnestreek.

Tip! Avenue de Champagne
Een bezoek aan Epernay is niet compleet zonder een wandeling over de Avenue de Champagne. Aan de indrukwekkende straat zijn vele grote Champagnehuizen gevestigd; van Moët & Chandon tot Mercier. De Avenue de Champagne wordt ook wel de duurste straat ter wereld genoemd. Deze naam is te danken aan de honderden kilometers tunnels onder de grond, waar de Champagne voorraad van vele huizen ligt opgeslagen.

Het is meer dan de moeite waard een bezoekje te brengen aan een Champagnehuis! We raden aan om een bezoek aan een Champagnehuis van tevoren vast te leggen, want helaas zitten de rondleidingen snel vol. Tijdens een rondleiding ga je niet alleen de tunnels in, maar krijg je ook uitleg over hoe Champagne gemaakt wordt en eindig je met een tasting! Kun je niet kiezen tussen de Champagnehuizen? Dit zijn de Champagnehuizen die je niet mag overslaan:


Boizel
Ogawa Kazumasa

Pierrer-Jouet
Schijnt het zonnetje en wil je genieten van een lekker glaasje Champagne? Breng dan een bezoekje aan Pierrer-Jouet. In de zomer vinden wij het echt een aanrader om lekker te borrelen in de gezellige tuin van Pierrer-Jouet!

Moët & Chandon
Een van de bekendste Champagnehuizen met een mooie tasting locatie en shop

Champagne Mercier
Bij Mercier ga je met een treintje door de kelders!

Vindt je het leuker verschillende Champagnes te proberen of is het weer niet uitnodigend om buiten te zitten? Dan is wijnbar Brut een aanrader!


Route de Touristique du Champagne

Wanneer je naar Epernay rijdt, kom je vast en zeker bordjes tegen met “Route de Touristique du Champagne”. Er zijn meerdere routes te rijden welke je langs onder andere wijngaarden, pittoreske dorpjes en Champagnehuizen leiden. Een bezoek aan een groot Champagnehuis is leuk, maar ons hart ligt meer bij de kleinere, familiaire Champagnehuizen. We raden je dan ook zeker aan om een van de routes te kiezen en te gaan rijden! Onderweg kun je stops maken om Champagne te proeven en van het uitzicht te genieten.

Tip! Picknick in de wijngaarden
Het is altijd een feestje om naar de bakker te gaan in het buitenland, maar zeker in Frankrijk! Neem een lekker flesje Champagne en een stokbrood mee, parkeer je auto en geniet van al het moois dat Frankrijk te bieden heeft.


Champagne drinken in Ay

Net buiten Epernay vind je het kleine, pittoreske dorpje Ay. Het is de thuishaven van meerdere wijnhuizen, waaronder Ayala, Bollinger, Deutz en Billecart-Salmon. Mocht je geen tijd hebben om alle wijnhuizen te bezoeken of een rondleiding te reserveren, is het ook de moeite waard om het dorpje te verkennen. De wijnhuizen zijn prachtig en het dorpje heeft een fijne sfeer. Wij hebben een glaasje Champagne gedronken bij Champagnehuis Collery. Collery heeft een prachtige tuin, waar je in de zomer heerlijk zit. Ook wijnbar La Frigousse is een leuke tip waar je van meerdere huizen de Champagne kunt drinken.

Wij hebben zelf een bezoek gebracht aan Philipponnat, een prestigieus Champagne huis waarvan de Champagnes ook door ons worden verkocht.

Krijg je gelijk trek in een Champagne van Philipponnat? Wij wel!


Geniet van het uitzicht over de Champagne wijngaarden in Hautvillers

Hautvillers is een charmant dorpje gelegen tussen de wijngaarden en kent een prachtig uitzicht. Vanuit Epernay ben je er zo! Hoewel het vaak overschaduwd wordt door zijn grotere buren, is Hautvillers de moeite waard om te bezoeken. Het leuke aan Hautvillers is dat hier enkel kleinere Champagnehuizen liggen waar je geen afspraak of reservering hoeft te maken.

Hautvillers is een bijzonder dorp, het is namelijk de bakermat van de Champagne. Het verhaal gaat dat Champagne hier is uitgevonden door de Franse Monnik Dom Pérignon. Dom Pérignon is de uitvinder van de tweede fermentatie in de fles. Met de uitleg over wat dit is zal ik jullie niet vervelen, maar dit is de techniek die vandaag de dag nog gebruikt wordt voor het maken van Champagne. Het zal je dan ook niet verbazen dat je zijn standbeeld niet alleen in Hautvillers, maar ook in Epernay tegenkomt. Je kunt zijn rustplaats bezoeken in de abdijkerk van Hautvillers.

Als tussenstop zijn wij naar Au 36 gewandeld, een leuke wijnbar waar je een glaasje Champagne kunt drinken en kunt genieten van lokale borrelplankjes. Het leuke aan Au 36 is dat je hier verschillende champagnes flights kunt bestellen, waaronder een met drie champagnes die van slechts één druivensoort gemaakt zijn. Een leuke manier om erachter te komen welke druifsoort je het lekkerste vindt! Helaas vonden wij de lunch hier niet bijzonder en zijn wij nog langs de bakker gegaan voor een croissant. Tip: Dom Perignon is hier op glas te bestellen.

Met een glaasje Champagne in de benen en een croissant in onze hand zijn we naar boven gewandeld om een glaasje te drinken bij Champagnehuis Tribaut. Je kunt hier hun eigen Champagne drinken, die ook nog eens heel leuk geprijsd is, met een prachtig uitzicht. Echt een aanrader!

Tip! Champagne drinken in een boomhut
Vanuit Hautvillers kun je naar Verzy rijden. Hier vind je een champagnebar in een boomhut: Perching! Helaas was Perching al gesloten toen wij hier waren, maar deze idyllische plek staat nog hoog op ons lijstje!

De grootste stad in Champagne; Reims

Vanuit Epernay ben je met een klein half uurtje in het centrum van Reims. Het is een grotere stad dan Epernay, maar voelt toch redelijk klein aan. Ook hier zijn grote Champagne merken gevestigd, maar de stad zelf heeft ook genoeg te bieden om er een leuke dagtrip van te maken! Misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van Reims is de immens grote kathedraal, de Notre-Dame van Reims. De buitenkant is erg indrukwekkend, maar ook binnen kijk je, je ogen uit; van prachtige kapelletjes tot enorme glas-in-lood ramen. Je kunt de kerktorens beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de omgeving. Andere mooie bezienswaardigheden in Reims zijn het stadhuis (Hôtel de Ville), de Porte de Mars, Palais du Tau en Fontaine Subé gelegen aan de Place Drouet d’Erlon. Hier vindt je gezellige terrasjes.

Na al dat wandelen door Reims is het tijd voor een glaasje Champagne en dit kan bij de grote Champagnehuizen die in Reims gevestigd zijn. Het is een lange lijst met Champagnehuizen, maar we hebben onze top 4 voor je beschreven.

Het gebouw van Pommery is buitengewoon indrukwekkend. Het huis wordt ook wel het Disneyland van Champagne genoemd en bij een bezoek snap je direct waarom. Het huis is enorm en de tour is indrukwekkend. Pommery kent namelijk prachtige kelders die vol hangen met kunst. Bij het begin van de tour daal je af via een prachtige, grote trap en betreed je de kelders. De kelders zijn fris en met iedere stap naar beneden voel je het kouder worden. Tijdens de tour wordt het Champagne proces stap voor stap uitgelegd in de kelder en hierna is het tijd om te proeven!

Leuk om te weten is dat Vranken onderdeel is van Pommery en het huis ‘Villa de Demoiselle’ ligt aan de overkant. Leuk om even heen te lopen na je bezoek aan Pommery!

Het Champagnehuis van Taittinger is (bovengronds) minder indrukwekkend als de andere huizen die we gezien hebben, echter is een tour hier echt aan te raden! De tunnels onder het huis zijn namelijk zeer indrukwekkend. Het Champagnehuis is een van de slechts vijf Champagnehuizen die zijn Champagne opslaat in de beroemde “Crayeres” van Reims. Dit zijn kalkgrotten die oorspronkelijk door de Romeinen gegraven zijn. Tijdens een rondleiding daal je direct diep af en start je op 12 meter onder de grond. Je eindigt de tour op 20 meter onder de grond in de oudste kelders. Boven deze kelders stond vroeger een kerk, maar helaas is deze verwoest tijdens de Franse Revolutie. Gelukkig is een deel van de kelders intact gebleven!

Als marketeer gaat mijn hart sneller kloppen van Vueve Cliqout. Wat kan dit Champagnehuis zichzelf goed vermarkten! De kleurrijke verpakking en cadeauverpakkingen kenmerken Vueve Cliquot. Van een mini-SMEG koelkast tot speciale koel houdende verpakkingen die je kunt personaliseren, in één woord wauw! Mocht je geen tijd hebben voor een rondleiding bij Vueve Cliquot dan is het de moeite waard om in de zonnige tuin een glaasje te drinken. Hier staat namelijk een Airstream die omgebouwd is tot Champagnebar.

Ruinart is het eerste Champagnehuis en is opgericht in 1729. Het huis is genoemd naar de Monnik Dom Ruinart en binnen dit huis staat de druif Chardonnay centraal in alle Champagnes. Mocht je het Champagnehuis bezoeken, raden we je aan een Blanc de Blanc te proberen!

Tip! Je kunt bij Ruinart een Champagne brunch boeken!

Epernay is de perfecte locatie voor een weekendje in de Champagnestreek. Wandel over de Avenue de Champagne en breng een bezoek aan meerdere wereldberoemde champagnehuizen zoals Moët & Chandon en Mercier. Of je kunt de charmante dorpjes in de omgeving verkennen zoals Hautvillers en Ay. We hopen je met onze tips te helpen bij het plannen van een fantastische trip naar de Champagnestreek!

Heb je na het lezen over Champagne spontaan trek gekregen in een glaasje bubbels? Probeer onze Champagne van André Tixier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Verzending

Op orders vanaf €75 in Nederland & België

Gemakkelijk Retourneren

14 dagen geld terug garantie

Wereldse Wijnen

Gekozen bij de beste wijnboeren

100% Veilige Betaling

iDEAL / PayPal / Afterpay / Creditcard