✅  Veilig betalen met iDEAL, Paypal of Afterpay

✅ Gratis PostNL levering vanaf €75 (NL & BE)

✅ Bestel al vanaf één fles!

Het mooiste wijnhuis in Toscane: Castello di Brolio

Uitzicht Castello di Brolio

De Chianti-streek in Toscane is misschien wel de meest iconische wijnregio van Italië. De regio staat bekend om haar karakteristieke rode wijnen. Maar één naam staat hoog als het gaat om de productie van deze heerlijke wijnen: Ricasoli.

Met Castello di Brolio als thuisbasis heeft Ricasoli een rijk verleden in de wijnindustrie. Of je nu op zoek bent naar een klassieke Chianti Classico of een exclusieve Gran Selezione: Ricasoli heeft het. Maar dat is zeker nog niet alles. Lees je mee?

Het verhaal van Ricasoli’s Castello di Brolio

Castello di Brolio is een kasteel dat zich bevindt in de Chianti-streek in Toscane, Italië. Het kasteel dateert uit de 11e eeuw. De familie Ricasoli kreeg het kasteel en de landerijen in 1141 rechtstreeks van monniken in Badia Fiorentina. Vanaf dat moment was het gebied al snel betrokken bij politieke conflicten tussen Florence en Siena. Het kasteel heeft een strategische plek op een heuvel. Hierdoor werd het een belangrijke verdedigingslinie voor Florence. In de jaren daarna is er veel gebeurd in en rondom het kasteel. De details daarvan kun je hier lezen. Castello di Brolio werd pas in de 19e eeuw een belangrijke speler in de wijnindustrie. Dat is mede te danken aan Bettino Ricasoli (de IJzeren Baron). Hij stelde namelijk voor om Chianti te maken van 70% Sangiovese, 15% Canniolo en 15% Malvasia Bianca. Ricasoli was van mening dat deze unieke formule een wijn zou creëren met een breed aanvaardbare smaak. Historisch gezien waren Sangiovese-druiven wel al vaak gebruikt voor Chianti. Er was echter behoefte aan meer consistentie in de productiemethoden. Ondertussen beslaat het landgoed 3.000 hectare, waarvan 600 in wijngaarden.

Van wisselvallige kwaliteit naar wereldwijd erkend

Ondanks de bloeiende successen waren er ook periodes van wisselvalligheid. Denk aan oorlogen en conflicten. Een dieptepunt werd bereikt toen Castello di Brolio werd verkocht aan een grote drankenmultinational in de jaren 60. De multinational zag het bedrijf als een machine voor massaproductie. Kwantiteit boven kwaliteit. Totdat Francesco Ricasoli zijn carrière als fotograaf opgaf om het bedrijf terug te kopen in de jaren 90. Hij besloot om samen met oenoloog Carlo Ferriniom de kwaliteit van de Chianti-wijn te verbeteren. Dit deden zij door te experimenteren met verschillende druivenrassen en productiemethoden. Ricasoli’s inspanningen om de kwaliteit van Chianti-wijn te verbeteren hadden een blijvend effect op de wijnindustrie. Tegenwoordig is Ricasoli’s Chianti-wijn een van de meest geprezen wijnen ter wereld. Dit uit zich in de verschillende prijzen, waaronder de Tre Bicchieri Gambero Rosso en de Decanter World Wine Awards. Ricasoli staat dus garant voor kwaliteit en traditie in elke fles wijn.

De verrassende tuinen van Castello di Brolio

Castello di Brolio staat niet alleen bekend om haar eeuwenoude wijnproductie. Het kasteel heeft ook prachtige tuinen. Deze tuinen zij aangelegd in de jaren 1800 door baron Bettino Ricasoli. Je landgoed vormgeven met planten uit verschillende delen van de wereld was normaal in die tijd. Landeigenaren verwisselden planten om hun tuinen te verrijken. De kasteeltuinen bieden een prachtig uitzicht op de heuvels van de Chianti-streek. Zeker een kijkje waard!

Chianti’s krachtige smaken: een ode aan Castello di Brolio

Zoals eerder besproken is Castello di Brolio een indrukwekkend kasteel. De rijke historie is echter onlosmakelijk verbonden aan de Chianti-streek. Deze streek bevindt zich in Toscane, Italië. Toscane staat bekend om haar prachtige landschappen. Je vindt hier beboste heuvels, kronkelende weggetjes en uitgestrekte wijngaarden. Vooral het druivenras Sangiovese vindt het hier heerlijk! Deze druif heeft een strakke structuur door veel zuur en tannine, maar is tegelijkertijd zacht door rijp, sappig fruit. Mede door Ricasoli is Chianti een van de bekendste wijnen ter wereld geworden. Er bestaan diverse soorten Chianti’s, die uit verschillende delen van Toscane komen. En dat heeft logischerwijs invloed op de smaak. Zo smaakt een Chianti van wijngaarden aan de kust anders dan die uit het binnenland. Sommige zijn licht en eenvoudig, andere krachtig en complex. Maar wat je altijd in Chianti proeft, is de combinatie van zoet, rijp fruit en frisse zuren. Een uitstekende basis voor wijn & spijs combinaties.

Wat is het verschil tussen Chianti en Chianti Classico wijn?

De Chianti-streek is opgedeeld in Chianti en Chianti Classico. Dat is een belangrijk onderscheid. ‘Chianti’ was de enige Chianti-wijn die destijds bestond. Het was dus niet nodig om het specifiek ‘Classico’ te noemen. Maar al snel werd deze wijn bekend en beroemd. Rond 1900 begonnen veel wijnmakers Chianti te produceren buiten het oorspronkelijke geografische gebied. Om de reputatie van de originele wijn te beschermen en te verdedigen, werd daarom ‘Classico’ toegevoegd. Het Classico gebied ligt tussen Florence en Siena. Ondanks dat beide wijnen worden verkregen van sangiovese-druiven, zijn het dus twee verschillende wijnen. Door dit verschil is er op het etiket ook altijd te zien of het een Chianti Classico is of niet. Daarnaast is de Chianti Classico vaak bestempeld met het DOCG-label. Dat is de hoogste herkomstaanduiding binnen de EU-wijnwetgeving.

De bekroonde wijnen van Ricasoli uit Castello di Brolio

Is het idee om een glas van deze heerlijke wijn te drinken nu ook in jou opgekomen? Dan ben je niet de enige! Elke wijn heeft haar eigen unieke smaken en kenmerken. Laten we daarom eens kijken naar enkele wijnen van Ricasoli.


Barone Ricasoli – Chianti

De Ricasoli Chianti is een smakelijke, gemakkelijk te drinken wijn met een aangename ronde smaak en een frisse afdronk. Deze Chianti is samengesteld uit voornamelijk traditionele Sangiovese druiven, aangevuld met een kleine hoeveelheid Canaiolo druiven. De druiven voor deze wijn zijn gerijpt in eikenhouten vaten gedurende een periode van tussen de drie en zes maanden. Proef deze heerlijke Chianti en laat de smaakbeleving je verrassen.


Barone Ricasoli – Chianti Classico ‘Brolio’

Dit is de bekendste wijn van Ricasoli en wordt gemaakt van 100% sangiovese-druiven. De wijn heeft een robijnrode kleur en biedt aroma’s van rijp rood fruit, zoals kersen en aardbeien, en een vleugje kruiden. De smaak is vol en rond, met een aangename tannine-structuur en een lange afdronk. Deze wijn is heerlijk bij gegrild vlees en pastaschotels.


Barone Ricasoli – Chianti Classico Riserva ‘Brolio’

Deze wijn is gemaakt van de beste sangiovese-druiven uit het landgoed van Ricasoli en wordt gerijpt voor minimaal twee jaar voordat hij op de markt wordt gebracht. Het resultaat is een wijn met een intenser aroma van rijp rood fruit, zoals kersen en aardbeien, en een subtieler vleugje kruiden. De smaak is vol en rond, met een aangename tannine-structuur en een lange afdronk. Deze wijn is heerlijk bij rood vlees en wildgerechten.


Barone Ricasoli – Chianti Classico Gran Selezione Castello di Brolio

Dit is de topwijn van Ricasoli en wordt gemaakt van de allerbeste sangiovese-druiven uit het landgoed. Deze wijn ondergaat een lange rijping van minimaal 30 maanden voordat hij op de markt komt. De Gran Selezione van Ricasoli heeft een dieprode kleur en een complexe neus van rijpe kersen, bessen, tabak en kruiden. In de mond is hij vol en rond, met een lange afdronk en fijne tannines. De Gran Selezione van Ricasoli is de perfecte wijn om te serveren bij geroosterd vlees, wild en oudere kaassoorten. Een aanrader voor speciale gelegenheden!


Waarom nog langer wachten? Proef de verfijnde smaken van onze Chianti wijnen vandaag nog! Of je nu houdt van rijp rood fruit of subtiele kruiden, onze wijnen bieden iets voor elk type wijnliefhebber. Wat zit er voor jou in het glas?


Ben je na bovenstaande nog niet uitgeleerd over Castelo di Brolio en wil jij een echte pro worden? Lees dan verder!

De Unieke bodemkenmkeren van Ricasoli’s Chianti-wijngaarden.

In het hart van de Chianti-streek liggen de wijngaarden van Castello di Brolio. De wijngaarden van Ricasoli bevinden zich op heuvels met een hoogte variërend van 220 tot 500 meter boven zeeniveau en hebben een ligging op het zuiden en zuidwesten. Het mediterrane klimaat, met regenval in de lente en herfst, milde winters en hete, droge zomers, is ideaal voor druiventeelt. Bovendien heeft Ricasoli negentien verschillende grondsoorten geïdentificeerd in de Brolio-wijngaarden, wat aantoont dat de bodemsamenstelling in de Chianti Classico-regio zeer gevarieerd is. Deze unieke bodemkenmerken zijn medeverantwoordelijk voor de smaak en kwaliteit van de druiven die worden geteeld en hebben bijgedragen aan de populariteit van de Chianti’s van Ricasoli. Het landgoed kan worden onderverdeeld in ten minste vijf belangrijke bodemsubstraten:

MACIGNO DEL CHIANTI FORMATION

De hoogtes in dit gebied variëren van 400 tot 500 meter boven zeeniveau en bieden de wijnstokken van Sangiovese, Merlot en Chardonnay de perfecte omstandigheden om te groeien en te bloeien. Het resultaat? Complexe en goed gestructureerde wijnen die de smaakpapillen van elke wijnliefhebber zullen verwennen.

SCAGLIA TOSCANA

De Scaglia Toscana-bodem van Castello di Brolio is een unieke en uitdagende omgeving voor de wijnstokken van de Chianti-regio. De dunne grond en de geologische formaties van de Macigno del Chianti Formation bieden de ideale omstandigheden voor de Sangiovese-druif om te excelleren. De wijnen die hier worden geproduceerd, zijn intens en complex, met hoge niveaus van tannines en een opvallende mineraliteit.

MONTE MORELLO FORMATION

Gelegen op heuvels met hoogtes tussen de 350 en 390 meter boven zeeniveau, biedt de Monte Morello Formation de perfecte omstandigheden voor het kweken van topkwaliteit druiven. De bodem is rijk aan calciumcarbonaat en klei, wat resulteert in wijnen met een uitstekende structuur, body en persistentie, met zachte en zoete tannines. De wijnstokken die hier worden geteeld, zijn voornamelijk Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot.

MARINE DEPOSIT

Op de bodem van Plioceen mariene sedimenten, met zandafzettingen en gladgestreken rotsen, en klei op diepere niveaus, groeien voornamelijk Sangiovese druiven. Deze grond, die zich op hoogtes tussen de 300 en 350 meter boven zeeniveau bevindt, levert frisse wijnen op met kruidige tonen, een elegante zuurgraad en een uitgesproken mineraliteit.

ANCIENT FLUVIAL TERRACE

De afzettingen zijn slibachtig en bevatten klei, en bevinden zich op hoogtes van 260 tot 300 meter boven zeeniveau. De wijnstokken die in dit gebied worden geteeld zijn voornamelijk de Sangiovese en Cabernet Sauvignon druiven. De wijnen die worden geproduceerd op deze bodem zijn complex van smaak, goed gestructureerd en hebben een hoog tanninegehalte, body en persistentie.

One comment

  1. […] Bekijk ook Castello di Brolio, het mooiste wijnhuis van Toscane […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Verzending

Op orders vanaf €75 in Nederland & België

Gemakkelijk Retourneren

14 dagen geld terug garantie

Wereldse Wijnen

Gekozen bij de beste wijnboeren

100% Veilige Betaling

iDEAL / PayPal / Afterpay / Creditcard